Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Привласнення понад 1,5 млн грн на ремонті навчальних закладів – на Вінниччині повідомлено про підозру заступнику міського голови та його спільникам

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру заступнику міського голови однієї з територіальних громад Вінниччини, двом посадовим особам підпорядкованої комунальної установи та підприємцю.

Їм інкриміновано привласнення чужого майна шляхом зловживання службовим становищем та службове підроблення, вчинені організованою групою (ч.5 ст. 191, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 366 КК України).

За даними слідства, протягом 2023 року заступник очільника міської тергромади у змові із посадовцями комунальної установи уклали договори з суб’єктом підприємницької діяльності. За їх умовами мало бути проведено капітальний ремонт будівель навчальних закладів. Вартість робіт сягала 3,6 млн грн.

Встановлено, що виконавець робіт відігравав формальну роль. Він був залучений для прикриття незаконної діяльності. Фактично роботи не виконував.

Для маскування слідів розкрадання організатор злочинного угруповання підшукав іншу особу, яка виконала роботи за цими договорами. Заволодіння бюджетними коштами здійснювалося шляхом штучного завищення вартості робіт.

Унаслідок незаконних дій місцевому бюджету завдано понад 1,5 млн грн збитків.

Правоохоронці провели ряд санкціонованих обшуків. Вилучили документи на підтвердження протиправної діяльності, чорнові записи, гроші та інші речові докази. У одного із підозрюваних провадження за місцем проживання виявлено та вилучено бойові припаси.

Наразі прокурори звернулися до суду з клопотанням про застосовування до підозрюваних запобіжних заходів та відсторонення їх від посад.

Досудове розслідування здійснює слідче управління ГУ Нацполіції у Вінницькій області, оперативний супровід – Управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.