Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Привласнили нерухомість померлих на 5,8 млн грн – викрито п’ятьох учасників злочинної групи

Київською міською прокуратурою та Шевченківською окружною прокуратурою міста Києва повідомлено про підозру п’ятьом членам організованої злочинної групи – двом адвокатам, приватному нотаріусу та двом пособникам за фактами шахрайського заволодіння об'єктами нерухомості, підроблення документів, легалізації незаконно отриманих доходів, зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги (ч. 4 ст. 190, ч. 3, 4 ст. 358, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 365-2 КК України).

За даними слідства, учасники злочинної групи упродовж декількох років реалізовували механізм заволодіння об’єктами нерухомості у м. Києві та Київській області, власники яких померли та їхнє майно підлягало передачі у власність територіальної громади як відумерла спадщина.

Заволодіння майном відбувалось шляхом його оформлення у спадщину на підставних або неіснуючих осіб за підробленими документами. Після цього нерухомість виставляли на продаж добросовісним покупцям. Грошові кошти, отримані від продажу майна, учасники злочинної групи привласнювали та розподіляли між собою в залежності від ролі та участі кожного. У такий спосіб вони заволоділи правом власності на 5 квартир у Києві та Київській області, а також на частину будинку у м. Буча.

Територіальній громаді міста Києва завдано збитків на суму 3,5 млн грн, фізичним особам - на суму 2,3 млн грн.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів. Трьох з них оголошено у розшук.

Також до суду скеровано клопотання накладання арешту на майно підозрюваних з метою забезпечення його конфіскації.

Досудове розслідування триває. Проводяться необхідні слідчі та розшукові дії з метою встановлення всіх обставин кримінальних правопорушень, а також осіб, які можуть бути до них причетними.

Кримінальні правопорушення викрито прокурорами спільно зі слідчими Шевченківського управління поліції ГУ Нацполіції в м. Києві за матеріалами головного відділу з протидії системним загрозам управління державою УЗНД ГУ СБУ у м. Києві та Київській області та Управління стратегічних розслідувань в м. Києві ДСР Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.