Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Продавали електроенергію держустановам за завищеними цінами, чим завдали 67 млн грн збитків - повідомлено про підозру підприємцю

За процесуального керівництва прокурорів Подільської окружної прокуратури міста Києва повідомлено про підозру директору приватного товариства у заволодінні бюджетними коштами в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).

За даними слідства, у 2021-2022 роках одна із установ Держаного агентства водних ресурсів України уклала договір з київським підприємством на постачання електроенергії для забезпечення водою потреб населення, промисловості, та на зрошення земель в Дніпропетровській, Полтавській і Харківській областях. Також у договорі йшлося про виконання санітарно-компенсаційних попусків в р. Сіверський Донець для підтримання нормального еколого-гідрологічного режиму.

Директор приватного товариства закуповував електроенергію на Українській енергетичній біржі за ринковою ціною. В подальшому за вдвічі завищеною вартістю він реалізовував її на об’єкт установи Держагентства водних ресурсів України, попередньо домовившись про угоду з представниками держустанови.

Різницю отриманих коштів переводили на рахунки суб’єктів господарювання з ознаками «фіктивності». Платежі здійснювалися без формування ПДВ з метою їх не відображення в податковій звітності та маскування своєї діяльності перед контролюючими органами. В подальшому ці кошти переводились в готівку та передавались підозрюваному за вирахуванням декількох відсотків за послуги «конвертації».

Проведеною товарознавчою та економічною експертизами встановлено нанесення державі 67,2 млн грн збитків.

Підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 1 млн грн.

Слідство триває, встановлюється причетність до злочину службових осіб Держаного агентства водних ресурсів України.

Досудове розслідування здійснюється СВ УП в метрополітені ГУНП у м. Києві за оперативного супроводження ГУ «І» ДЗНД СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.