Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокуратура повернула 17 земельних ділянок вартістю понад 58 млн грн на Харківщині

Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу заступника керівника Харківської обласної прокуратури в інтересах держави до приватного товариства та державного реєстратора про визнання недійсними договорів, скасування рішень, повернення земельних ділянок загальною площею 359 га та вартістю 58 млн грн Липецькій сільській раді.

Прокуратура встановила, що у 2016 році між Головним управлінням Держгеокадастру у Харківській області та товариством з обмеженою відповідальністю було нібито укладено 17 договорів оренди земельних ділянок. Це відбулося без прийнятого у встановленому законом порядку рішення ГУ Держгеокадастру в області про передачу земельних ділянок юридичній особі, а також підписані договори невстановленою особою від імені держустанови, тобто мають ознаки підроблення. З 2016 по 2020 роки орендна плата за використання земельних ділянок від товариства не надходила.

Ці обставини стали підставою для пред’явлення окружною прокуратурою позову до Господарського суду Харківської області, який у червні 2021 року задоволено в повному обсязі. Не погоджуючись із судовим рішенням, товариство подало апеляційну скаргу, яка була задоволена судом апеляційної інстанції.

Обласна прокуратура направила на рішення апеляційної інстанції касаційну скаргу, яку Верховний Суд задовольнив. Постанову апеляційного суду скасовано, а рішення суду першої інстанції залишено в силі.

За матеріалами Харківської обласної прокуратури