Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокуратура повернула громаді Сум землі вартістю близько 5 млн грн

За позовом окружної прокуратури міста Суми суд визнав незаконним та скасував рішення Сумської міської ради про надання в оренду земельних ділянок загальною площею 0,56 га та вартістю близько 5 млн в межах м. Суми. Також визнано недійсним укладений договір оренди та скасовано рішення про державну реєстрацію зазначених земель. 

Прокурори встановили, що у 2021 році рішенням Сумської міської ради змінено цільове призначення та товариству з обмеженою відповідальністю передано в оренду дві земельні ділянки для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної ринкової інфраструктури. Земля була передана ТОВ в обхід торгів, оскільки на території є нерухоме майно площею 6,08 кв м, яке належить товариству.  

Однак прокурори довели, що нерухомість знаходиться в аварійному стані та є непридатною для використання. При цьому незастосування земельних торгів допускається виключно у випадку, коли земельна ділянка надається з метою обслуговування та експлуатації існуючих об`єктів нерухомого майна, розташованих на цій землі. Більш того, земельні ділянки розташовані в зоні, що не передбачає будівництва багатоквартирного житлового будинку.

Суди всіх інстанцій погодились із доводами прокуратури, позов задоволено в повному обсязі. На даний час рішення суду набрало законної сили, землі повернуто територіальній громаді.