Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокуратура припинила незаконне використання 250 га земель НААН України

Завдяки принциповій позиції Офісу Генерального прокурора Верховний Суд залишив у силі рішення судів попередніх інстанцій, підтвердивши незаконний характер угод, якими в оренду передано земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 250 га вартістю 50 млн грн.

Прокуратура встановила, що понад 25 років тому землі державної власності були передані дослідній станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України. Згідно з вимогами законодавства та статутом установа була зобов’язана використовувати їх виключно для науково-виробничої діяльності. Разом з цим декілька років назад дослідна станція самоусунулася від виконання покладених на неї завдань та, нехтуючи своїми обов’язками, незаконно, без погодження із Президією НААН України, передала частину державних земель у користування комерційній структурі.

Установа уклала декілька удаваних договорів з товариством з обмеженою відповідальністю щодо отримання консультативних послуг. Проте фактично на підставі цих угод земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 250 га вартістю 50 млн грн були передані в оренду на економічно невигідних для держави умовах для вирощування та продажу зернових культур.

Ніжинська окружна прокуратура на захист порушених інтересів держави пред’явила позов щодо визнання угод недійсними, який було задоволено. Не погоджуючись із таким рішенням, дослідна станція та товариство оскаржили судові рішення у касаційному порядку.