Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокуратура Харківщини повернула гімназії 67 га земель

Східним апеляційним господарським судом залишено без змін рішення Господарського суду Харківської області про повернення у відання навчального закладу земельної ділянки площею майже 67 га та вартістю понад 2 млн грн.

Прокуратурою встановлено, що у березні 2018 року між директором гімназії Дворічанського району Харківської області та приватним сільськогосподарським підприємством укладено договір про співпрацю у сфері сільськогосподарського виробництва на земельній ділянці, яка належить на праві постійного користування навчальному закладу.

Аналіз договору свідчить про те, що дійсною метою укладення є приховування сторонами фактичних відносин оренди земельної ділянки. Головним завданням навчального закладу, зокрема, є забезпечення реалізації права громадян на безкоштовну базову середню освіту. Відволікання учнів від навчальних занять на інші види діяльності забороняється. У той же час діяльність сільськогосподарського підприємства ніяким чином не пов’язана з навчальною або науковою діяльністю.

Рішенням Господарського суду Харківської області позовні вимоги прокуратури задоволено у повному обсязі, договір про співпрацю визнано удаваним та зобов’язано сільськогосподарське підприємство звільнити зазначену земельну ділянку. Постановою Східного апеляційного господарського суду це рішення залишено без змін.

За матеріалами Харківської обласної прокуратури