Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурор громади: говоримо з молоддю про безпеку та знайомимо з роботою прокурорів

В межах пілотного проєкту «Прокурор Громади» представники відібраних прокуратур провели понад 30 освітніх зустрічей для дітей та молоді. Головна мета — підвищити обізнаність молодого покоління щодо власної безпеки та викликів, зумовлених повномасштабною агресією рф.

Паралельно з цим прокурори пілотних регіонів залучені до розробки безпекових стратегій власних громад, вибудовуючи всебічну комунікацію з органами місцевого самоврядування та громадським суспільством. Принцип «в центрі роботи інтереси людини та її безпека» є основою філософії іноваційного проєкту, що активно впроваджується у чотирьох регіонах України з лютого.

В цій статті детальніше розповідаємо про перші проміжні результати пілотного проєкту нової ініціативи Офісу Генерального прокурора.

Запуск пілотного проєкту

У серпні минулого року Генеральний прокурор Андрій Костін підписав концепцію проєкту «Прокурор Громади», спрямованого на підвищення рівня безпеки в громадах та довіри до правоохоронної системи шляхом всеосяжного партнерства між представниками прокуратури, органами місцевого самоврядування, громадянським суспільством, ЗМІ та іншими зацікавленими сторонами.

Вже у лютому цього року стартував пілотний проєкт, який охопив прокуратури чотирьох областей України — Галицьку окружну прокуратуру міста Львова, Бучанську окружну прокуратуру Київської області, Болградську окружну прокуратуру Одеської області та прокуратуру АР Крим та міста Севастополь. Остання була залучена до проєкту з огляду перспективи впровадження загальнодержавної політики деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій і формування засад перехідного правосуддя.

У визначених прокуратурах були відібрані прокурори, які працюють над втіленням основних завдань проєкту. Серед таких завдань: відкрита та прозора комунікація з громадою, збір інформації про їхні потреби і запити, а також аналіз причин злочинності та вдосконалення шляхів протидії злочинам. Координація пілотного проєкту здійснюється фахівцями спеціалізованого відділу, які були відібрані шляхом проведення відкритого та прозорого відбору.

Реалізація «пілоту» допоможе доповнити загальну концепцію проєкту, яка потім буде втілена по всій території України та сприятиме розвитку людиноцентричних підходів, що активно впроваджуються в діяльність прокуратури.

Перші результати. Освітня робота та превенція

Пілотний проєкт розпочався з низки важливих координаційних зустрічей. Спочатку представники пілотних прокуратур обговорили першочергові кроки майбутньої роботи з огляду на безпекові виклики своїх громад, а згодом сформований план заходів був презентований на зустрічі з громадськими організаціями, які входять до складу Міжнародної ради експертів з питань розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

Невідʼємною частиною першочергових заходів є інформаційна робота щодо попередження злочинності. Саме превенція є одним із основних інструментів боротьби з правопорушеннями, і відповідні заходи потребують комплексної взаємодії з дітьми та молоддю.

Відтак протягом травня та червня прокурори кожного з пілотних регіонів провели понад 30 тематичних зустрічей, які відбулися у школах, ліцеях та вищих навчальних закладах. Загалом понад 500 учнів та студентів в регіонах мали змогу більше дізнатися про особливості роботи органів прокуратури, їхню взаємодію з іншими органами досудового розслідування, також отримали поради стосовно кібербезпеки та обговорили питання захисту та дотримання власних прав.

Зустрічі мали практичну складову: учні ставали повноцінними учасниками судового процесу під час ігрових судових дебатів, аби краще розуміти основні аспекти кримінальної юстиції. Також під час зустрічей прокурори ділилися цікавими кейсами зі своєї роботи. 

Разом з тим, представники пілотних прокуратур впроваджують власні ініціативи. Серед них: організація ознайомчих екскурсій в приміщення прокуратури для дітей і студентів, налагодження комунікації з представниками Європейської асоціації студентів права (ELSA). 

Паралельно триває робота зі збору та аналізу потреб і запитів громад — розпочато створення робочих груп для подолання наявних викликів. Прокурори залучені до розробки рекомендацій щодо попередження домашнього насильства, вирішення екологічних проблем та подолання інших викликів відповідно до особливостей обраного регіону. 

Завдяки активній підтримці міжнародних партнерів прокурори також беруть участь у спеціалізованих тренінгах та навчальних візитах щодо реалізації основних аспектів проєкту, заснованих на людиноцентричному підході.

Комплексна робота щодо впровадження пілотного проєкту триває. Прокурори продовжують розвивати міцне партнерство всередині громади, сприяючи реалізації головної мети проєкту — підвищити якість життя її мешканців завдяки створенню безпечного середовища.