Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурор не обвинувач, а захисник постраждалих – в Офісі Генпрокурора презентували нові підходи до ведення справ щодо сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом

У п’ятницю, 14 жовтня, в Офісі Генпрокурора відбувся брифінг, на якому презентували нову Стратегію забезпечення підходу, орієнтованого на постраждалих та свідків, для ведення справ щодо сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

Прокурор Офісу Генпрокурора Ірина Діденко, яка опікується вказаним напрямом, зазначила, що прокурори фіксують вчинення злочинів сексуального насильства у всіх регіонах, де були чи є російські військові. При цьому немає жодної категорії громадян, які були б у безпеці від такого роду злочинів. Водночас, потерпілі не завжди готові про це говорити.

«Ми зрозуміли, що маємо повністю змінити наші підходи до розслідування злочинів цієї категорії. На перший план ми винесли те, що прокурор – не обвинувач у цій категорії злочинів, а захисник постраждалої особи. Ми відштовхуємося від готовності наших громадян говорити по ці злочини. Ми готові їм гарантувати, в першу чергу, конфіденційність. За бажання постраждалої особи ми знеособлюємо її анкетні дані, змінюємо місце проживання. Ми об’єднуємо зусилля з волонтерами і громадськими організаціями для того, щоб допомогти постраждалій», - наголосила прокурор. Вона додала, що часто зґвалтування може бути поєднаним з пограбуванням чи навіть з вбивством рідних. «Людина може залишитися без засобів до існування на вже деокупованих територіях. Тому ми допомагаємо психологічно, матеріально, морально, лікарськими засобами. Весь комплекс сервісів ми здатні забезпечити», - підкреслила Ірина Діденко.

Стратегія, розроблена в Офісі Генерального прокурора спільно з міжнародними правниками та громадськими організаціями, направлена на забезпечення підходу, орієнтованого на постраждалих та свідків. Вона спрямована не лише на збільшення ефективності кримінальних переслідувань, але і на поліпшення доступу до правосуддя для осіб, що постраждали від СНПК, забезпечення їх ефективними заходами захисту та підтримки.

Формування доказової бази та переслідування таких злочинів у судах є одним із найбільших викликів. Потерпілі від злочинів сексуального насильства під час конфлікту часто відмовляються звертатися до правоохоронних органів. Мало хто готовий про це розповідати, адже вони пережили тяжку психологічну травму. Ще одна причина мовчання – страх перед осудом з боку громади та родичів. До того ж, хтось боїться повернення окупантів, або хвилюється за безпеку рідних, які перебувають на окупованих територіях. Ще однією проблемою при розслідуванні цієї категорії злочинів є те, що постраждалі виїжджають за межі держави, що спричиняє затягування слідчих дій. 

Відповідно до Стратегії Офіс Генерального прокурора забезпечить співпрацю з організаціями громадянського суспільства щодо документування воєнних злочинів, обміну інформацією і використання доказів в Україні, міжнародних судах та спеціальних трибуналах у разі їх створення. Координація зусиль із документування вплине на ефективність ведення справ щодо СНПК, а також унеможливить повторну травматизацію потерпілих і свідків.

Керуючий партнер Global Rights Compliance/ Керівник мобільних груп правосуддя, старший експерт МГП/МКП Консультативної групи щодо злочинів, пов’язаних зі звірствами в Україні, Вейн Джордаш зазначив, що прийняття Стратегії є на часі, а сама вона є важливою складовою захисту прав постраждалих від сексуального насильства. Під час розслідування цієї категорії злочинів з постраждалими працює експертна команда, яка забезпечує дотримання конфіденційності, надання медичної, психологічної і моральної допомоги постраждалим. 

Участь у заході взяли начальник Управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини, пов'язані із сексуальним насильством Офісу Генпрокурора Ірина Діденко, начальник 4-го відділу (слідчих-криміналістів) управління організації досудового розслідування ГСУ НП України Андрій Новіков, заступник начальника управління дільничних офіцерів поліції Департаменту превентивної діяльності Нацполіції України Олеся Даценко, керуючий партнер Global Rights Compliance/ Керівник мобільних груп правосуддя, старший експерт МГП/МКП Консультативна група щодо злочинів, пов’язаних зі звірствами в Україні Вейн Джордаш, експерт МГП/МКП Global Rights Compliance/Консультативна група щодо злочинів, пов'язаних зі звірствами в Україні Анна Микитенко, координаторка проєкту «Мобілізація суспільства для подолання стигми, дискримінації та протидії насильству щодо людей, які живуть з ВІЛ та представників КГ», ГО «Елеос-Україна» Тетяна Іванова.