Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори на захисті державних інтересів: Державі повернуто 173 га земель лісового фонду на Херсонщині

Коментують: заступник керівника Херсонської обласної прокуратури Віталій Нікітін і начальник Південного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Олег Ткач. 

Прокурори Офісу Генерального прокурора та Херсонської обласної прокуратури відстояли у судах усіх інстанцій право держави на земельні ділянки лісового фонду загальною площею 173 гектари. 

Встановлено, що у 2020 році ГУ Держгеокадастру у Херсонській області під час формування ділянок сільгосппризначення незаконно включило до їх складу землю, яка перебуває у постійному користуванні державного лісомисливського господарства. У такий спосіб створено всі умови для вилучення земель Гаврилівського лісництва та безперешкодної передачі їх в оренду приватному підприємству.

З метою захисту інтересів держави обласна прокуратура звернулася до суду з позовами про визнання недійсними наказів ГУ Держгеокадастру щодо зміни цільове призначення земельних ділянок і договорів оренди, а також їх повернення законному власнику. 

Господарський суд Одеської області задовольнив позови прокуратури у повному обсязі. Апеляційна та касаційна інстанції також підтримали позицію прокуратури.

Після набрання рішенням суду законної сили прокуратура забезпечила їх виконання. Наразі припинено право оренди спірних земель й перереєстровано їх у державну власність.

Рукотворний ліс на Херсонщині є найбільшим у Європі. Він вкриває 78 тис га й створювався десятиліттями, щоб стримати наступ пісків Олешківської пустелі на сільськогосподарські землі.

Значна частина лісових масивів регіону постраждали як від масштабних пожеж внаслідок обстрілів окупантів, так і від підтоплення території області через підрив військами рф дамби Каховської ГЕС.

Збройна агресія росії проти України щодня створює загрозливі умови для екологічної безпеки людей, заподіює значну шкоду лісам й іншим природним екосистемам. За цих обставин збереження існуючих лісових насаджень є особливо актуальним та потребує пильної уваги як з боку органів прокуратури, так і від органів влади і місцевого самоврядування.