Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори на захисті державних інтересів: На Київщині прокуратура запобігла забудові котеджами 60 га лісу

Коментують: начальник відділу захисту інтересів держави у сфері земельних відносин Київської обласної прокуратури Олександр Івашин, начальник відділу лісового та мисливського господарства філії «Бориспільське лісове господарство» Роман Рибак.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

Завдяки цьому вдалося врятувати сосново-дубовий ліс із насадженнями віком 70-80 років, червонокнижною рослинністю та розмаїтим тваринним світом. 

Упродовж 2008 року частина масиву вибула з державної власності на підставі незаконних розпоряджень районної державної адміністрації у приватну власність 14 фізичних осіб. Решта ж на підставі підроблених державних актів – переведена в землі для сільськогосподарського використання.

В подальшому для надання законності схемі виведення земель із складу земель лісогосподарського призначення щодо них були укладені цивільно-правові угоди. В результаті ділянки були закумульовані у власності низки пов’язаних між собою юридичних осіб.

За попередньою інформацією, територія передбачалась для забудови котеджними містечками, що мало б наслідком фактичне знищення лісових земель.

Суди погодились з позицією прокуратури щодо їх протиправного вибуття із державної власності та витребували їх із чужого незаконного володіння.

На виконання судових рішень зареєстроване право власності на ці земельні ділянки за державою в особі Кабінету Міністрів України.

Загалом за 2023-24 роки Київською обласною прокуратурою пред’явлено 117 позовних заяв про повернення лісових земель загальною площею 1 662 га. Наразі 42 позовні заяви щодо 436 га задоволено. За результатами виконання судових рішень повернуто 627 га земель лісогосподарського призначення.