Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори на захисті державних інтересів: На Полтавщині прокуратура повернула з незаконного користування майже 160 га лісу

Коментують: керівник Решетилівської окружної прокуратури Іван Сагайдачний, начальник відділу представництва інтересів держави з питань земельних відносин управління представництва інтересів держави в суді Полтавської обласної прокуратури Олексій Дорогейко, начальник відділу претензійної, позовної роботи та представництва управління судової роботи та контролю Юридичного департаменту Полтавської ОВА Михайло Казмерчук.   

Полтавська обласна прокуратура приділяє особливу увагу питанням законності надання в оренду та використання земель державного лісового фонду, адже ліси є національним багатством України і за своїм призначенням виконують водоохоронні, захисні, рекреаційні та інші функції. 

У 2012 році Решетилівська районна державна адміністрація і одне з товариств уклали договір оренди земельної ділянки державної форми власності. Відповідно до документа товариство на 17 років отримало в користування майже 160 га землі лісогосподарського призначення.  

Проте договір був укладений за відсутності рішення уповноваженого органу, а саме Полтавської обласної державної адміністрації та в порушення прямої законодавчої заборони щодо надання земель державного лісового фонду юридичним особам приватного права. 

Окрім цього, до Державного земельного кадастру вказану земельну ділянку було внесено, як землю сільськогосподарського призначення, а не лісового фонду.

З метою захисту інтересів держави прокуратура звернулася з позовною заявою до Господарського суду Полтавської області. Проте суд І інстанції не знайшов підстав для задоволення позову. 

Не погоджуючись із рішенням суду, прокурори звернулися до Східного апеляційного господарського суду та відстояли свою позицію. 

З рішенням суду апеляційної інстанції погодився Верховний Суд після перегляду справи за касаційною скаргою товариства.   

Таким чином, завдяки прокурорам Полтавщини майже 160 га лісу повернуто із незаконного користування державі в особі Полтавської обласної державної адміністрації.