Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори на захисті державних інтересів: вжито заходів для відшкодування до бюджету 61 млн грн з недобросовісних постачальників

Господарський суд міста Києва задовольнив позов прокурора Офісу Генерального прокурора в інтересах держави. Позов стосувався стягнення до державного бюджету з товариства 21,6 млн грн у зв’язку з невиконанням договірних зобов’язань.

Встановлено, що між Київською міською військовою адміністрацією як замовником, АТ «Укрзалізниця» як платником та суб’єктом господарювання як постачальником, у березні 2022 року укладено тристоронні договори. Вони стосувалися постачання продовольчих товарів тривалого зберігання - рибних та м’ясних консервів. Такі продукти призначалися для забезпечення харчування населення з територій, на яких велися активні бойові дії.

Товариство отримало попередню оплату - 11,5 млн грн. Проте в порушення умов укладених договорів постачальник у визначений строк товар покупцю не поставив. Суму отриманого авансу не повернув.

Наразі за рішенням суду з відповідача стягнуто суму отриманої попередньої оплати та пені.

Нагадаємо, постановою Кабінету Міністрів України уповноважено АТ «Укрзалізниця» в умовах воєнного стану виступати, зокрема, платником за тристоронніми договорами, замовником за якими є військові адміністрації та центральні органи виконавчої влади, із здійснення закупівель за рахунок коштів державного бюджету.

Офіс Генерального прокурора також організував роботу підпорядкованих прокуратур на цьому напрямі. Прокурори подали аналогічних позовів на загальну суму понад 61,2 млн грн. Наразі суди вже задоволили позовів на 28,9 млн грн. Також під час судового розгляду боржниками добровільно сплачено 12,3 млн грн.