Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори на захисті державних інтересів: Збереження земель водного фонду на Львівщині

Коментують: начальник управління представництва інтересів держави в суді Львівської обласної прокуратури Анастасія Нестеренко, прокурор відділу представництва інтересів держави з питань земельних відносин обласної прокуратури Софія Максимовська, начальник Кам’янка-Бузького відділу Жовківської окружної прокуратури Юрій Клак.

Органи прокуратури проводять системну роботу, спрямовану на охорону і збереження земель водного фонду, недопущення їх знищення, незаконної зміни цільового призначення, а також вибуття із власності держави.

У 2024 році прокурори Львівщини заявили 18 позовів щодо повернення у власність держави 740 га земель водного фонду. Вже 7 позовних заяв задоволено та постановлено рішення суду про повернення 350 га на користь держави.  

Також прокурори виявляють факти продажу у власність земель водного фонду, як земель інших категорій та непоодинокі випадки використання земель водного фонду, водосховищ та інших водних об’єктів без укладення договорів оренди землі і без сплати жодних коштів за користування ними або ж з порушенням умов договорів оренди. 

Суд задовольнив позов обласної прокуратури до приватного підприємства про повернення земельної ділянки водного фонду з розташованим на ній водосховищем площею понад 70 га. Встановлено, що підприємство користувалось ділянкою і водосховищем для здійснення господарської діяльності та отримання прибутку, за відсутності документів, що надають право на таке користування та, не сплачуючи відповідні платежі до бюджету.

Судом також задоволено аналогічний позов щодо повернення на користь Яворівської територіальної громади земельної ділянки водного фонду з розташованим на ній водосховищем площею понад 130 га.

Не менша увага приділяється законності використання прибережних захисних смуг та дотриманню режимів господарської діяльності на таких земельних ділянках. 

Зокрема, виявлено незаконне розорювання земель водного фонду та ведення на таких товарного сільськогосподарського виробництва. З метою усунення виявлених порушень прокуратурою заявлено 3 позови про усунення перешкод в користуванні і розпорядженні землями водного фонду площею понад 36 га. Наразі усі позови уже задоволено судом, прокуратурою вживаються заходи до їх реального виконання.

Захист інтересів держави на землі водного фонду є одним з пріоритетів роботи органів прокуратури. Робота на цьому напрямі триває.