Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори на захисті державних інтересів: Збереження обʼєктів культурної спадщини на Кіровоградщині

Коментують: начальник управління представництва інтересів держави в суді Кіровоградської обласної прокуратури Зоя Федунець, керівник Голованівської окружної прокуратури Максиміліан Горщак, начальник Новомиргородського відділу Новоукраїнської окружної прокуратури Вікторія Любченко.

Прокурори Кіровоградської області забезпечують комплексне та системне реагування у межах представницьких повноважень задля захисту об’єктів культурної спадщини.

Лише цього року заявлено до суду 20 позовів такої категорії. Задоволено позовні вимоги в 11 справах.

Зусиллями прокуратури у судовому порядку зобов’язано забезпечити виготовлення облікової документації на два об’єкти культурної спадщини місцевого значення. Мова йде про будівлю Знам’янського залізничного вокзалу та колишній житловий будинок лікаря Андрія Лисенка – молодшого брата видатного українського композитора Миколи Лисенка.

Обидві будівлі збудовані на початку XX століття.

У зв’язку з відсутністю належного обліку дотепер не забезпечено збереження споруд, що уповільнювало процес внесення даних про ці об’єкти культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

На цей час за рішенням суду Знам’янська міська рада має розробити охоронну документацію.

За втручання органів прокуратури також будуть внесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України землі поселення трипільської культури «Могильне-3». Ці землі площею понад 20 га знаходяться в межах Завалівської селищної ради Голованівського району.

Незважаючи на виявлені чисельні архаїчні об’єкти на цих, вони відповідним чином не охороняються, що призводить до пошкодження та руйнування ранньотрипільського поселення і втрати фрагментів старовини.

Наразі за позовом прокуратури Департамент культури та туризму Кіровоградської ОВА зобов’язано забезпечити розроблення облікової документації та внесення поселення трипільської культури до Держреєстру.

Ще одним прикладом ефективної роботи є зобов’язання утворення спеціально уповноваженого органу охорони культурної спадщини у складі Новомиргородської міської ради. Прокурори відстояли у суді свою позицію щодо необхідності його створення.

Новомиргород занесений до Списку історичних населених місць України, тому місцева влада відповідно до законодавства мала самостійно утворити охоронний орган.

Варто підкреслити, що бездіяльність з боку влади створювала передумову для самовільної і хаотичної забудови історичного ареалу міста, руйнування пам’яток історії та культури і знищення історичної спадщини громади.

Наразі на виконання рішення суду міська рада затвердила Програму розроблення історико-архітектурного опорного плану Новомиргорода та передбачила відповідне фінансування.

У сучасних умовах культурна спадщина нашої держави переживає тяжкі часи. Реагування на виявлені порушення та своєчасне використання своїх представницьких повноважень є запорукою її збереження.