Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори взяли участь у семінарі щодо розслідування та кримінального переслідування воєнних злочинів проти довкілля

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора та обласних прокуратур, слідчі Нацполіції України і СБУ разом з міжнародними експертами взяли участь у практичному семінарі, присвяченому воєнним злочинам проти довкілля.

Відкрила захід заступниця Генерального прокурора Вікторія Літвінова. Протягом двох днів учасники воркшопа аналізували випадки вчинення воєнних злочинів проти довкілля та шукали шляхи подолання викликів, які виникають під час їх розслідування і кримінального переслідування.

На сьогодні прокурорами спеціалізованих екологічних прокуратур здійснюється процесуальне керівництво у 209 кримінальних провадженнях (щодо 367 епізодів) у сфері охорони навколишнього природного середовища, пов’язаних зі збройною агресією. З них 15 за фактами вчинення екоциду.

Вікторія Літвінова зауважила, що кількість проваджень даної категорії постійно збільшується. Деякі з них, як вчинення екоциду внаслідок підриву Каховської ГЕС, набули загальносвітового значення.

За два роки повномасштабного вторгнення українські правоохоронці отримали непростий, але унікальний досвід. Переймали найкращі світові практики й багато чого робили вперше. Тепер вони зібралися, щоб систематизувати ці знання, навички, висновки та створити ефективну стратегію розслідування і кримінального переслідування за воєнні злочини проти довкілля та екоцид.

Наразі Офіс Генерального прокурора працює над Стратегією кримінального переслідування за воєнні злочини проти довкілля. І другий день воркшопу був присвячений саме розробці цієї стратегії та імплементаційного плану її впровадження.

Захід був організований у співпраці з міжнародними партнерами, які постійно підтримують Україну на шляху до відновлення справедливості. Це Консультативна група з питань найтяжчих міжнародних злочинів (ACA), Джорджтаунський університет, неурядова організація Global Rights Compliance, Консультативна місія ЄС в Україні, Міжнародна організація права розвитку (IDLO), Проєкт ЄС «Право-Justice», неурядова організація Climate Counsel, громадські організації Project Expedite Justice та Truth Hounds.