Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Прокурори звернулися до суду для збереження лісових ділянок площею понад 10 тис га у Вараському районі Рівненщини

Спеціалізована екологічна прокуратура Рівненської обласної прокуратури звернулася до суду з позовом про зобов’язання Рівненської обласної військової адміністрації вжити заходів для реєстрації права державної власності на лісові земельні ділянки площею понад 10 тис га.

Прокурори з’ясували, що з 2008 року по теперішній час на території Вараського району Рівненської області безхазяйними залишаються більш ніж 10 тис га лісів.

Така ситуація виникла у зв’язку з тим, що сільськогосподарський кооператив, який користувався цими землями, втратив право їх використання у зв’язку із закінчення строку дії відповідного договору.

Весь цей час у цих лісах проводяться незаконні рубки, правоохоронні органи притягують винних осіб до відповідальності, але питання охорони лісу не вирішується.

Під час вивчення цієї проблеми Офіс Генерального прокурора встановив, що судовими рішеннями ще у 2019 році поставлено крапку у вирішенні питання належності лісів – підтверджено право держави в особі Рівненської обласної державної адміністрації розпоряджатися земельними ділянками, що зайняті цими лісами.

Але і з цього часу ситуація щодо лісів не змінилась, оскільки державна адміністрація не зареєструвала свої права на відповідні земельні ділянки, що унеможливлює передачу їх у постійне користування державному лісогосподарському підприємству, зокрема, для забезпечення належної охорони лісу.

Задля усунення виявлених порушень, з метою захисту державних інтересів Офіс Генерального прокурора було відреагував на тривалу бездіяльність державних органів. Наразі Рівненський окружний адміністративний суд відкрив провадження у справі за позовом прокурора Спеціалізованої екологічної прокуратури Рівненської обласної прокуратури.