Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Публічні заклики до агресивної війни на російському телебаченні - екснардепу України повідомлено про підозру

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила про підозру депутату Верховної Ради України 9 скликання у вчиненні публічних закликів до насильницької зміни та повалення конституційного ладу і захоплення державної влади особою, яка є представником влади, з використанням засобів масової інформації, а також у публічних закликах до агресивної війни (ч. 3 ст. 109, ст. 436 КК України).

За даними слідства, будучи народним депутатом України, у березні 2022 року, перебуваючи на території Російської Федерації у м. Москва, він виступив у прямому ефірі федерального телеканалу. Під час свого виступу підозрюваний публічно закликав вище керівництво Російської Федерації до насильницької зміни конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні шляхом фізичного усунення Президента України й інших високопосадовців України, та до агресивної війни.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваного запобіжного заходу.
Оскільки підозрюваний переховується від правоохоронних органів на території держави-агресора, відповідні матеріали про надання міжнародної правової допомоги Офісом Генерального прокурора вже направлено.

Раніше депутату вже повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, державній зраді та поширенні комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (ч. 3 ст. 110, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 436-1 КК України) та 10 березня 2022 року обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.