Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Публічні заклики до війни проти України – повідомлено про підозру «військовому експерту» з Криму

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим і м. Севастополя повідомлено про підозру кримському блогеру, який публічно закликає до агресивної війни проти України. 

Йому інкриміновано публічні заклики до захоплення державної влади, публічні заклики з метою зміни меж території, державного кордону України, колабораційну діяльність, пропаганду війни, виправдовування, визнання правомірною збройної агресії рф проти України, з використанням медіа (ч. 2 ст. 109, ч. 1 ст. 110, ч. 6 ст. 111-1, ст. 436, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

За даними слідства, протягом 2022 року громадянин України, як «військовий експерт», неодноразово виступав у пропагандистських медіа, зокрема на телеканалах «Первый Севастопольский» та «Украина-ру», де закликав до «звільнення» Харкова, Слов’янська, Краматорська та інших українських міст, здійснення агресивно-наступальних дій російської армії на заводі «Азовсталь» у м. Маріуполі. 

Підтримуючи повномасштабне вторгнення рф, в численних інтерв’ю він розмірковував щодо напрямку подальших атак, порівнював війну в Україні з «Афганістаном» та відповідав на питання щодо «вторгнення білорусі на Західну Україну».  

Це підтверджується висновком судово-лінгвістичної експертизи. Так, у висловлюваннях підозрюваного містяться виправдовування збройної агресії рф, публічні заклики до продовження агресивної війни проти України, захоплення її державної влади та території.

Досудове розслідування здійснюється СУ ГУ СБУ в АР Крим.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.