Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Рік з моменту запуску Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA)

Рік тому відбулась історична подія — на базі Євроюсту розпочав роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії (ICPA) — унікальна координаційна платформа, спрямована на підтримку національних розслідувань злочину агресії проти України.

З моменту початку роботи в липні 2023 року ICPA досяг значного прогресу в побудові спільної слідчої та прокурорської стратегії для справ щодо злочину агресії. Учасники ICPA зібрали необхідні докази, а також скоординували та посилили поточні слідчі дії на національному рівні.

«Росія повинна бути притягнута до відповідальності за свою агресивну війну, — заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс. — З ICPA ми гарантуємо, що жодні докази, необхідні для притягнення до відповідальності винних у злочині агресії згідно з міжнародними стандартами, не будудуть втрачені. З нагоди першої річниці ICPA я хочу відзначити його надважливу роботу і підтвердити зобов'язання Єврокомісії вжити всіх необхідних заходів для підтримки Євроюсту і країн ICPA, включно з Україною, у реалізації своєї важливої місії».

Президент Євроюсту Ладіслав Хамран зазначив: «Через рік після свого створення ICPA міцно зарекомендував себе як фунда мент розбудови мережі всеосяжної відповідальності. Боротьба з безкарністю має бути постійно у фркусі нашої уваги, і дуже важливо, щоб вона поширювалася на один зі стовпів сучасного міжнародного порядку, заснованого на правилах: заборони застосування сили. Євроюст зобов'язується підтримувати ICPA стільки часу, скільки це необхідно».

Коментуючи важливість поточної роботи ICPA, Генеральний прокурор Андрій Костін заявив: «Учасники Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії (ICPA) виконують історичне завдання — формують ґрунтовну доказову базу та готують комплекс матеріалів для переслідування за найтяжчий міжнародний злочин — агресію. Ця робота є унікальною та безпрецедентною. Тож їхня мета — зібрати й проаналізувати докази з максимально можливою якістю, аби не могло бути жодних сумнівів щодо правомірності роботи майбутнього трибуналу. Ми щиро вдячні Євроюсту за надання бази для роботи ICPA, Литві, Латвії, Естонії, Польщі та Румунії за їхній внесок у цю роботу, а також Сполученим Штатам та Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду».

Незалежні прокурори та слідчі з різних країн регулярно співпрацюють зі спеціальною командою юристів Євроюсту та отримують технічну, матеріальну та фінансову підтримку. Це дозволяє їм швидко та ефективно обмінюватися інформацією та доказами, а також координувати спільну слідчу та прокурорську стратегію. Завдяки унікальній структурі та багатонаціональному складу центру, його роботу посилюють досвід і можливості різних національних інституцій.

Однак його завдання є нелегким. Не маючи сучасної міжнародної судової практики з розслідування та притягнення до відповідальності за злочин агресії, ICPA наростив потенціал та здобув досвід. Протягом минулого року учасники ICPA запросили експертів-практиків, науковців-юристів та інших експертів у сфері правосуддя поділитися своїми знаннями та досвідом для інформування про роботу центру.

Поряд з нарощуванням потенціалу, збір, збереження та аналіз доказів є головним пріоритетом для ICPA. Незважаючи на проблеми у виявленні та зборі доказів, значна частина яких знаходиться в Російській Федерації, кількість доказів, що подаються до бази даних доказів основних міжнародних злочинів (CICED), керованої Євроюстом, зростає. На сьогоднішній день 14 країн подали докази в обсязі понад 2 000 файлів.

Щоб довести масштаби та системність злочинів Росії в Україні, дуже важливо, щоб стратегія обвинувачення спиралася на велику кількість доказів. Таким чином, Євроюст продовжує заохочувати національні органи подавати докази до бази даних CICED для посилення колективних зусиль для притягнення до відповідальності.

CICED та ICPA є частиною розгалуженої структури підтримки, яку Євроюст надає спільній слідчій групі (JIT) щодо ймовірних основних міжнародних злочинів, скоєних в Україні. JIT, до складу якої входять прокурори з усіх країн ICPA, підтримується Євроюстом і отримує переваги від важливої роботи ICPA та CICED.

Протягом останніх 12 місяців робота ICPA мала вирішальне значення для посилення національних розслідувань щодо злочину агресії, які здійснюють Україна, Естонія, Латвія, Литва та Польща.

У той час як війна триває, і йде обговорення можливого спеціального трибуналу, ICPA гарантує, що злочини добре задокументовані і важливі докази не втрачені. ICPA ефективно готує та сприяє подальшому переслідуванню за злочин агресії, незалежно від юрисдикції, у якій розпочато провадження. З цієї причини, матеріали доказової бази перекладаються, в тому числі українською та англійською мовами, для використання в різних юрисдикціях.

Через рік з моменту запуску ICPA, Eurojust дякує всім партнерам ICPA та JIT за їхню важку працю та відданість справі забезпечення відповідальності за звірства, скоєні в ході  російської агресії проти України, а також Європейській комісії за довіру до Агентства для розміщення цього важливого центру.


Про ICPA:

ICPA складається з учасників з України, Естонії, Латвії, Литви, Польщі та Румунії. Крім того, Сполучені Штати призначили спеціального прокурора зі злочину агресії для підтримки діяльності ICPA, а Офіс прокурора МКС призначив представників для участі в ICPA. Центр фінансується Службою зовнішньої політики Європейської Комісії (FPI). У листопаді 2023 року Євроюст привітав фінансовий внесок Державного департаменту США через Службу FPI Європейської комісії на підтримку роботи ICPA.


Про злочин агресії:

Злочин агресії — злочин, вчинений вищим політичним і військовим керівництвом. Враховуючи, що Росія не є стороною Римського статуту, МКС наразі не може притягнути до відповідальності російське керівництво за злочин агресії в контексті війни Росії проти України.

Для того, щоб закрити цю прогалина, були досліджені різні варіанти забезпечення повної відповідальності за злочини, вчинені в контексті російської війни проти України, включаючи злочин агресії.

ICPA є першим кроком у цьому процесі для збереження доказів та підготовки справ до майбутніх судових розглядів, будь то перед національними судами, спеціалізованим трибуналом або Міжнародним кримінальним судом за злочини в межах своєї юрисдикції.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про створення Міжнародного центру переслідування злочинів агресії проти України на 24-му саміті Україна-ЄС 2 лютого 2023 року.


Більше інформації:

ICPA:

ICPA пояснювальна інфографіка

ICPA пояснювальне відео

Євроюстрес-реліз про анонсування створення Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України

Заява президента фон дер Ляєн на спільній прес-конференції з президентом України Зеленським

Заява президента фон дер Ляєн щодо створення Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії проти України

 Інші події, пов'язані з Україною:

Хронологія, щодо юридичного реагування Євроюсту на війну в Україні

Ключові факти про Спільну слідчу групу щодо найтяжчих міжнародних злочинів, вчинених в Україні

База даних доказів найтяжчих міжнародних злочинів (CICED)

Євроюст і війна в Україні відеосерія

Сайт "Солідарність з Україною"