Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Російського пропагандиста засуджено до 10 років позбавлення волі за публічні заклики до геноциду українського народу

За публічного обвинувачення прокурорів Офісу Генерального прокурора російського пропагандиста визнано винним у публічних закликах до геноциду українського народу, насильницької зміни конституційного ладу, а також посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 442, ч. 3 ст. 109, ч. 2 ст. 110 КК України).

Йому призначено покарання – 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Прокурори у суді довели, що засуджений у своїй книзі стверджував про неспроможність української держави до подальшого існування, неповноцінність та другосортність української нації. Він закликав владу рф провести так звану «денацифікацію» України, у тому числі шляхом проведення воєнних дій на її території та забезпечення повного зовнішнього контролю.

Засуджений вказав на необхідність початку «денацифікації», а по суті геноциду українського народу, з кордонів так званих «днр/лнр» і далі по всій території України. Пропагував створення фільтраційних і концентраційних таборів для українців та навіть їх повне знищення.

Ідеї цієї книги використовувались найвищим політичним та військовим керівництвом рф для виправдовування військової агресії проти України. А управління справами президента рф закупило її для вивчення та використання посадовими особами.

Публічні заклики автора книги до геноциду українського народу перебувають у причинно-наслідковому зв’язку з діями військових та збройних формувань рф в Україні.

Засуджений перебуває під санкціями Заходу, у березні 2022 року ЄС вніс його прізвище у четвертий пакет обмежувальних заходів проти росії через вторгнення в Україну. У липні 2022 року санкції проти російського пропагандиста ввела Канада.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими Головного слідчого управління СБУ.