Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Розпалювання національної ненависті до громадян України в окупованому Криму – розпочато провадження

Прокуратура автономії за зверненням Представництва Президента в АР Крим розпочала кримінальне провадження за фактом вчинення умисних дій, спрямованих на розпалювання національної ворожнечі та ненависті, поєднаних з погрозами (ч. 2 ст. 161 КК України).

За даними слідства, у телеграм-каналі кримський «блогер» опублікував відео з весілля у Бахчисараї, де грала українська пісня, та додав до нього підписи. У цій публікації наявні можливі прояви національної дискримінації у вигляді розпалювання міжнаціональної ворожнечі до громадян України та використана мова ненависті. У рамках кримінального провадження буде проведена лінгвістична експертиза.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчим СУ ГУ Нацполіції в АР Крим і м. Севастополі.

З початку окупації Кримського півострова РФ використовує мову ворожнечі в інформаційному просторі окупованого Криму як зброю проти кримських татар, мусульман та українців загалом. Держава-окупант намагається виправдати всі репресії, які вчиняє проти українців, за допомогою нав’язування своїй наративів, закликів до дискримінації та пропаганди насильства.

Прокуратура автономії на постійній основі співпрацює з Представництвом задля злагодженої роботи у питаннях захисту прав людини на території тимчасово окупованого півострова.