Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Розповсюджувала ворожу пропаганду після звільнення чоловіка з російського полону – уродженці Бердянська повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури громадянці повідомлено про підозру у розповсюдженні матеріалів із закликами до зміни державних меж та устрою України, здійсненні інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, а також виправдовуванні збройної агресії рф проти України й глорифікації її учасників (ч. 1, ч. 2 ст. 110, ч. 6 ст. 111-1, ч. 2 ст. 436-2 КК України).

За даними слідства, до повномасштабного вторгнення рф підозрювана проживала у Бердянську разом зі своїм чоловіком – військовослужбовцем української армії. Після окупації міста ворогом він здався у російський полон та згодом був звільнений.

Жінка виїхала до москви та розпочала там активну співпрацю з окупантами, зокрема розповсюджувала російську пропаганду. Вона створила телеграм-канал «Жена пленного солдата ВСУ» і схожий профіль в Інстаграмі, де почала публікувати свої виступи та матеріали росмедіа з антиукраїнськими наративами.

Підозрювана активно давала інтерв’ю російським телеканалам. Закликала українських військовополонених відмовлятися від своїх патріотичних поглядів та ставати громадянами рф, оскільки Україна нібито «не бажає здійснювати обмін полоненими».

Жінка сприяла медійникам держави-агресора у зйомках пропагандистських відео за участі військовополонених ЗСУ.

Також задокументовано співпрацю підозрюваної з так званою «уповноваженою з прав людини днр», якій вона допомагала у створенні штучної картинки нібито повернення українців до псевдореспубліки. 

Досудове розслідування здійснюють слідчі Управління СБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.