Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Розтрата 3,7 млн грн, призначених на ліквідацію наслідків бойових дій, – судитимуть двох посадовців Сумської ОВА та підрядника

Сумська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього заступника голови Сумської обласної військової адміністрації, колишнього виконуючого обов’язки директора одного з Департаментів Сумської ОВА та директора товариства з обмеженою відповідальністю за фактом розтрати та привласнення бюджетних коштів шляхом службового підроблення та використання підроблених документів (ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358, ч. 5 ст. 191 КК України). Ексзаступник голови ОВА відповідатиме ще й за організацію злочинів (ч. 3 ст. 27 КК України), а директор ТОВ за легалізацію доходів (ч. 1 ст. 209 КК України).

Слідством встановлено, що заступник голови обласної військової адміністрації у квітні 2022 року розробив схему розкрадання коштів, виділених Сумщині Урядом на відновлення інфраструктури, пошкодженої внаслідок бойових дій. 

У змові із заступником директора Департаменту ОВА без відкритих тендерних торгів посадовці уклали договір на проведення будівельних робіт із підконтрольним товариством з обмеженою відповідальністю. Після виконання ремонтних робіт у двох багатоквартирних житлових будинках м. Охтирка, які були пошкоджені внаслідок обстрілів окупантів, директор товариства вніс у кошторисну документацію ціни за виконані роботи та будматеріали, які в 2-3 рази перевищують ринкові. 

У такий спосіб посадовці разом із підрядником заволоділи понад 3,7 млн грн бюджетних коштів.

У подальшому директор товариства використав у своїй господарській діяльності кошти, одержані злочинним шляхом.

Досудове розслідування здійснювалося Управлінням СБУ в Сумській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.