Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Шахрайство на інвестиціях через викрадені Telegram акаунти – судитимуть організатора та членів організованої злочинної групи

Печерською окружною прокуратурою міста Києва скеровано до суду обвинувальний акт відносно організатора та членів організованої злочинної групи за фактами шахрайства, несанкціонованого втручання в роботу інформаційних систем, створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів (ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 361, ч. 2 ст. 361-1 КК України).

Розслідуванням встановлено, учасники групи створили ряд тематичних Telegram-каналів, пов’язаних з інвестиційними проектами з торгівлі фінансами та криптовалютою.

Для збільшення обсягів аудиторії цих Telegram-каналів вони налагодили їх рекламування через спам-розсилку.

За допомогою заздалегідь створених ними фішингових-ботів під виглядом офіційних чат-ботів компанії ДТЕК, вони викрадали акаунти реальних користувачів месенджеру Telegram. 

За даними слідства, члени групи здійснили несанкціоноване втручання до понад 15 тисяч акаунтів, та систематично заволодівали шахрайським шляхом грошовими коштами громадян України.

Організатором та членами злочинної групи виявились громадяни України, мешканці Одеської області.

Комп’ютерну техніку та серверне обладнання, яке слугувало знаряддям вчинення кримінальних правопорушень, вилучено. Роботу фішингових ботів заблоковано.

Досудове розслідування здійснювалося слідчим відділом Печерського УП ГУНП у місті Києві за оперативного супроводження Департаменту кіберполіції НП України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.