Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ще двох військових РФ судитимуть за воєнні злочини

Прокурори Київської обласної прокуратури скерували до суду два обвинувальні акти в порядку спеціального досудового розслідування стосовно військовослужбовців РФ.

Сержанту 83 окремої гвардійської десантно-штурмової бригади МО РФ та  тимчасово виконуючому обов’язки начальнику розвідки бригади - військовослужбовцю 64 окремої мотострілецької бригади збройних сил РФ інкриміновано порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Розслідуванням встановлено, що у лютому - березні 2022 року під час тимчасової окупації села Катюжанка Вишгородського району сержант РФ проводив обшуки будівель в населеному пункті.

Озброєний окупант незаконно затримав двох чоловіків - колишніх учасників АТО. Він погрожував їм вбивством і вимагав повідомити інформацію про розташування позицій ЗСУ, місцеперебування учасників АТО, працівників правоохоронних органів та проукраїнськи налаштованих громадян.

Військовослужбовець РФ змусив чоловіків спуститися до підвалу місцевої школи, на території якої розташовувалось приміщення для катування незаконно затриманих громадян України.

Впродовж декількох днів він проводив незаконний допит потерпілих. Їм погрожували розстрілом, били та катували, не давали їжу і питну воду.

Інший обвинувачений, перебуваючи у березні 2022 року в окупованому селі Гавронщина Бучанського району, спільно з військовослужбовцями збройних сил РФ направив автоматичну зброю на 70-річного беззбройного мирного мешканця, який йшов вулицею. Він  заборонив йому подальший рух.

Після цього капітан РФ вдарив прикладом зброї потерпілого у щелепу, від чого чоловік впав на землю. Надалі він з автомата здійснив три смертельні постріли у безпомічного чоловіка.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювалося слідчими ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.