Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Спецпрокурори через Верховний Суд повернули у власність держави землі оборони вартістю понад 24 млн грн

Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Офісу Генерального прокурора у Верховному Суді домоглася повернення державі та оборонному відомству 3 га земель вартістю понад 24 млн грн.

Встановлено, що у 2009 році в порушення вимог законодавства Бориспільською районною державною адміністрацією поза межами власних повноважень передано у власність громадян землі військового полігону. В подальшому їх відчужено приватним суб’єктам господарювання, а потім передано в іпотеку державного банку під значну суму кредитних коштів.

Таким чином, фактично припинено право власності держави на землі оборони в обхід законодавчим заборонам, без згоди власника землі – Київської обласної державної адміністрації. Крім того, оборонне відомство позбавлено права використовувати землі військового полігону за цільовим призначенням.

Спецпрокуратура в судовому порядку ініціювала повернення у власність держави цих земель.

Верховний Суд підтримав позицію судів попередніх інстанцій про те, що земельні ділянки надано незаконно. Оскільки землі оборони можуть перебувати лише у державній власності та порядок їх використання встановлюється законом, жодних погоджень щодо зміни цільового використання земель оборони не було.

Завдяки принциповій позиції прокурорів наразі землі фактично повернуто державі та оборонному відомству.