Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Співпраця з громадянським суспільством є важливим складником проєкту «Прокурор громади»

В Офісі Генерального прокурора відбулася зустріч із учасниками Міжнародної ради експертів з питань розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, щодо реалізації проєкту «Прокурор громади», яка об’єднує найактивніших представників українського громадянського суспільства, міжнародних експертів та партнерів.

У ній також взяли участь начальник Департаменту кримінальної політики та захисту інвестицій Офісу Генпрокурора Олексій Бонюк, національний юридичний експерт IDLO та один з авторів концепції Роман Шпирка.

Обговорили план подальших заходів для впровадження проєкту та закріпили фундамент співпраці із залученими стейкхолдерами.

Проєкт «Прокурор громади» насамперед спрямований на захист інтересів людей від кримінальних посягань, забезпечення громадської безпеки у громадах через ефективну координацію діяльності органів правопорядку. Він покликаний також поліпшити комунікацію прокуратури з органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями та мешканцями громад в цілому. Ініціатива сприяє збільшенню рівня взаємодії громадян з прокуратурою та органами правопорядку, діалогу, і як наслідок зростанню безпеки, підвищенню довіри населення до їхньої роботи.

Учасники зустрічі також обговорили питання важливості збору належних даних з кожної громади. Наголошувалось, що збір та акумуляція інформації про реальну ситуацію: рівень злочинності та рівень громадської безпеки – один із вагомих кроків. Не менш важливим також є визначення кола завдань, спрямованих на подолання пов'язаних із цим негативних явищ, для кожного прокурора, залученого до реалізації ініціативи.

Участь у пілотному проєкті «Прокурор громади» візьмуть чотири прокуратури з різних регіонів. Від кожної визначено по три прокурори. Після апробування концепції в пілотних громадах відбудеться повноцінне її впровадження в Україні.