Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Справи Майдану: Незаконне постачання російських гранат – до суду скеровано обвинувальний акт стосовно екскерівництва МВС

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора до суду скеровано обвинувальний акт щодо колишніх Міністра внутрішніх справ України, його заступника та директора Департаменту матеріального забезпечення МВС України за обвинуваченням у перевищенні влади за попередньою змовою групою осіб під час постачання та розмитнення спецзасобів, отриманих від Російської Федерації 21 та 24 січня 2014 року, з метою їх подальшого застосування до учасників акцій протесту в м. Києві.

Слідством встановлено, що експосадовці міністерства, з метою озброєння особового складу працівників органів внутрішніх справ для перешкоджання масовим акціям протесту, незаконно організували та забезпечили у січні 2014 року поставку в Україну 13 тис 406 одиниць гранат виробництва РФ. Ці гранати не входили до переліку спеціальних засобів, що перебували на озброєнні МВС України та не пройшли випробування Міністерства охорони здоров’я щодо можливості їх застосування до людей.

Обвинувачені, із залученням підлеглих працівників, в порушення Закону України «Про міліцію», розробили проекти змін до нормативних актів Кабінету Міністрів, які надавали можливість правоохоронцям застосовувати світлошумові, газові та димові гранати виробництва РФ. 22 січня 2014 такі зміни до діючого законодавства, в порушення Закону України «Про Кабінет Міністрів України», були схвалені урядом. Згодом, протягом квітня-травня 2014 року ці рішення були визнані судом незаконними та скасовані.

Окрім того, на підставі складених співробітниками Департаменту громадської безпеки МВС службових документів, в січні-лютому 2014 року, екскерівництво міністерства організувало та забезпечило видачу зі складів МВС України гранат російського виробництва особовому складу працівників органів внутрішніх справ.

18 та 19 лютого 2014 року російські гранати було застосовано у центральній частині міста Києва до мітингувальників, внаслідок чого було заподіяно тілесні ушкодження 127 особам.

Експравоохоронцям інкриміновано вчинення у складі організованої групи перевищення влади та службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки, організації розтрати грошових коштів МВС України в особливо великих розмірах на їх розмитнення (ч. 2, 3 ст. 28, ч. 3 ст. 365, ч. 3, 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України), а керівнику Департаменту матеріального забезпечення також вчинення пособництва незаконному перешкоджанню проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ст. 340 КК України).

На цей час за клопотанням сторони обвинувачення судом прийнято рішення про передачу частини цих гранат, які не були застосовані до мітингувальників, Національній поліції України для стримання військової агресії Російської Федерації.

Спеціальне досудове розслідування (in absentia) у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими Державного бюро розслідувань.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.