Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Справи Майдану: Розстріли 20 лютого 2014 року на Інститутській – судитимуть ексвійськовослужбовця спецзагону «Омега»

Прокурорами Офісу Генерального прокурора до Печерського районного суду м. Києва скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього офіцера, кулеметника окремого загону спеціального призначення та боротьби з тероризмом «Омега» однієї з бригад спеціального призначення управління Північного територіального київського командування внутрішніх військ МВС України за фактом скоєння вбивств учасників акцій протесту 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській в Києві.

За даними слідства, колишній військовослужбовець спецзагону «Омега», діючи спільно та погоджено зі співробітниками так званої «чорної роти» Беркуту, безпосередньо взяв участь у груповому вчиненні терористичного акту – здійсненні пострілів на ураження з вогнепальної зброї по беззбройних учасниках акції протесту на вул. Інститутській. Їх метою було вчинення вбивств мітингувальників способом, небезпечним для життя багатьох осіб, задля припинення акцій протесту.

Безпосередньо обвинувачений спричинив кульові поранення двом демонстрантам, які перебували на під’їзній дорозі від Жовтневого палацу та на тротуарі нижче верхнього виходу з метро «Хрещатик».

Для унеможливлення своєї ідентифікації та уникнення кримінальної відповідальності за вчинення особливо тяжких злочинів, ексвійськовослужбовець «Омеги» та колишні співробітники «чорної роти» Беркуту одягнули під шоломи маски-балаклави.

Обвинуваченому інкримінується перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, вчинення терористичного акту, умисні вбивства та замахи на умисні вбивства, а також перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій (ч. 3 ст. 365 КК України (в редакції від 07.04.2011); ч. 3 ст. 258 КК України (в редакції від 21.09.2006); п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115 КК України (в редакції від 05.11.2009); ч. 2 ст. 15 п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115 КК (в редакції від 05.11.2009); ст. 340 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими Державного бюро розслідувань.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.