Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Справи Майдану: Судитимуть eкскерівників СБУ та 21 високопосадовця фсб рф за підривну діяльність проти України

Прокурори Офісу Генерального прокурора скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишніх керівника СБУ, його першого заступника та начальника Департаменту захисту національної державності, а також директора і 20 співробітників фсб рф за проведення підривної діяльності проти України, вчинення дій, спрямованих на розпалювання національної ворожнечі та ненависті в Україні, незаконного перешкоджання акціям протесту в 2013-2014 роках.

Серед обвинувачених генерал армії – колишній керівник служби безпеки президента рф, заступник головнокомандувача внутрішніми військами та ще 5 генералів, які займали керівні посади в фсб рф.

Слідство встановило, що у грудні 2013 року, на виконання спільного рішення тодішніх керівників СБУ та фсб рф, 20 співробітників російської спецслужби приїхали в Україну. 

Співробітники фсб розміщувалися в будівлях СБУ та, за підтримки колишніх очільника відомства, його заступника та керівника департаменту, організовували створення відеозаписів провокативного характеру. 

Вони створили YouTube-канал, через який поширили у мережі інтернет та медіа понад 250 відеозаписів. У них дискредитувалися суспільно-політичні події в Україні та принижувалися українці як нація загалом.

Таким чином, в ході розслідування у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, встановлено безпосередній вплив спецслужб рф на колишнє керівництво української спецслужби з метою проведення спільної підривної діяльності проти України та розпалювання національної ворожнечі і ненависті.

Колишніх голову СБУ та начальника Департаменту СБУ також судитимуть за колабораційну діяльність – добровільне зайняття у 2022 році посад в незаконно утворених на тимчасово окупованих територіях України «органах безпеки» держави-агресора рф.

Оскільки обвинувачені переховуються від правоохоронних органів і знаходяться в міжнародному розшуку, щодо них проведено спеціальне досудове розслідування (in absentia). 

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими ДБР.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.