Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Справи Майдану: Завершено досудове розслідування стосовно ексзаступника Секретаря РНБО України

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Йому інкриміновано організацію незаконного перешкоджання службовою особою проведенню мітингів та організацію перевищення влади працівниками правоохоронних органів із застосуванням фізичного насильства (ч. 3 ст. 27, ст. 340 та ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 365 КК України).

Слідством встановлено, що підозрюваний за попередньою змовою з головою Київської міської державної адміністрації, шляхом особистого впливу на начальника Головного управління МВС України в м. Києві організував незаконне перешкоджання проведенню мітингу громадянами 30 листопада 2013 року близько 3-4 години ранку на Майдані Незалежності в місті Києві.  

В свою чергу начальник ГУ МВС України в м. Києві, діючи спільно та погоджено з підозрюваним, як організатором злочину, надав явно злочинний наказ працівникам міліції про звільнення силовим методом Майдану Незалежності від громадян, що реалізовували своє конституційне право на мирні збори. Для цього були залучені працівники полку міліції особливого призначення «Беркут», підпорядкованого ГУ МВС України в м. Києві, а також військовослужбовці військових частин внутрішніх військ МВС України.

Внаслідок виконання цього наказу 85 громадянам було заподіяно тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Близько 300 учасників зборів були витіснені від Монумента Незалежності та пам’ятника засновникам Києва за межі площі, у напрямках вулиць Інститутська, Архітектора Городецького та Хрещатик.

За клопотанням слідчого ДБР, погодженого з прокурором, відносно підозрюваного, який переховується на території держави-агресора, слідчим суддею обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою (заочно). Також надано дозвіл на здійснення відносно нього спеціального досудового розслідування.

Після ознайомлення сторони захисту з матеріалами досудового розслідування обвинувальний акт буде скеровано до суду.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими Державного бюро розслідувань.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.