Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Стартувала міжнародна конференція «Діяльність військової юстиції в умовах збройного конфлікту. Досвід української прокуратури» (ФОТО)

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова в рамках проведення міжнародної конференції «Діяльність військової юстиції в умовах збройного конфлікту. Досвід української прокуратури» зустрілася з керівниками військових прокуратур Польщі, Румунії та Азербайджану, а також представники прокуратур Естонії та Литви.

Генеральний прокурор зауважила, що в умовах збройної агресії проти України з боку Російської Федерації, окупації Автономної республіки Крим та окремих районів Донецької і Луганської областей, проведення Операції Об’єднаних сил, нагальним продовжує бути питання функціонування системи військової юстиції в Україні, відповідальної за забезпечення законності і правопорядку, захисту прав людини у військовій та оборонній сферах.

«В тих умовах, в яких, на жаль, наша країна перебуває вже сім років, українська прокуратура має унікальний досвід координації діяльності правоохоронних органів в умовах збройного конфлікту, збору та оцінки доказів вчинення різноманітних військових та воєнних злочинів, співпраці з міжнародними кримінальними інституціями. І ми хочемо цим досвідом ділитися з нашими міжнародними партнерами, і звичайно ж почути про ваш досвід у цих питаннях, що матиме для нас безперечну користь», – зазначила Ірина Венедіктова.

В ході конференції обговорюватиметься процедура документування злочинів агресора; нові можливості збору доказів, які з’явилися останнім часом; забезпечення належного правопорядку в армії, яка веде тривалі бойові дії; захист прав і свобод військовослужбовців, а також мирного населення в умовах збройного конфлікту. Ці та багато інших питань планують обговорити українські та іноземні практикуючі військові юристи і науковці.

Конференція проходитиме 26-29 жовтня у Харкові та Краматорську. Іноземні учасники конференції зможуть безпосередньо оглянути місця вчинення військових злочинів та злочинів проти миру і безпеки, ознайомитися з практичною роботою українських органів військової юстиції, побачити наукову та матеріально-технічну базу підготовки військових юристів. У поїздці їх супроводжуватиме заступник Генерального прокурора Максим Якубовський.