Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть 14 жителів Луганщини за організацію псевдореферендуму

Прокурори органів прокуратури Луганської області скерували до суду обвинувальні акти стосовно 14 місцевих жителів за фактами посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційної діяльності (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Серед обвинувачених – троє «депутатів народної ради лнр» та одинадцятеро голів і членів так званих «виборчих комісій».

Розслідуванням встановлено, що «депутати лнр» неодноразово публічно заявляли про необхідність «приєднання» псевдореспубліки до рф. Вони проголосували за фейковий «закон про референдум». На його підставі у вересні 2022 року було організовано незаконне волевиявлення на тимчасово окупованих територіях Луганської області.

Переважна більшість населення за сфальсифікованими результатами проголосувала за входження до складу рф на правах її суб’єкта.

Ще одинадцять обвинувачених взяли участь у роботі так званих «виборчих комісій».

Одна очолила «ДВК» у селі Плахо-Петрівка Сватівського району, інша – «ТВК» Жовтневому районі Луганська. Решта були «членами виборчих комісій» в окупованих ворогом населених пунктах Лисичанськ, Макіївка, Марківка та Плахо-Петрівка.

«Голови» на псевдореферендумі організовували роботу незаконно створених комісій, «члени» ‒ перевіряли паспорти громадян, видавали «бюлетені», вносили відомості про місцеве населення до фейкових списків «виборців» та підраховували «голоси».

Наразі усі обвинувачені оголошені у розшук.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ України в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.