Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть 16 учасників злочинної організації, які ошукали громадян, обіцяючи роботу в Європі

За процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури м. Києва скеровано до суду обвинувальний акт відносно 16 учасників злочинної організації, які займались шахрайством під виглядом надання послуг з працевлаштування в Європі (ч.ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 205-1 КК України).

Розслідуванням встановлено, що у березні 2022 року учасники групи розробили спільний план щодо заволодіння коштами громадян України, у тому числі вимушених переселенців та біженців, які шукали роботу за кордоном. Для реалізації схеми вони розміщували оголошення про працевлаштування у нібито країнах Європи на різних сервісах з пошуку роботи.

Спілкування з потенційними заробітчанами здійснювалося через так званий коллцентр. Після отримання від потерпілих платежу у сумі близько 250 євро, вони жодних дій, направлених на працевлаштування громадян не вчиняли. Натомість повністю припиняли з ними зв'язок, а отримані кошти привласнювали через фіктивних ФОП.

З метою конспірації своєї діяльності вони використовували месенджери, умовні слова та вигадані нікнейми.

Загалом під виглядом послуг працевлаштування українців в Європі учасники злочинної організації заволоділи коштами 63 потерпілих на суму близько 1 млн грн.

Під час досудового розслідування правоохоронцями проведено понад 30 обшуків за місцем проживання фігурантів та коллцентрів. Вилучено понад 100 одиниць комп’ютерної техніки, мобільні телефони, банківські картки та чорнові записи, які підтверджують протиправну діяльність. Також вилучено понад 1 млн грн готівкою.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими СВ Дарницького УП ГУНП у м. Києві за оперативного супроводу відділу протидії кіберзлочинам у м. Києві Департаменту кіберполіції НП України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.