Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть 5 учасників організованої групи, які поширюють російську пропаганду в закладах освіти на тимчасово окупованій Луганщині

Прокурори Луганської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно п’ятьох учасників організованої групи.

Їм інкриміновано здійснення пропаганди та інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором, дії, спрямовані на впровадження стандартів освіти рф (ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 111-1, ч. 6 ст. 111-1 КК України).  Також одній з обвинувачених ‒ зайняття посади у незаконних органах влади (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Розслідуванням встановлено, що у березні 2022 року «начальниця управління освіти адміністрації Старобільського району лнр» створила організовану групу. Вона розробила та реалізувала злочинний план для цілеспрямованого заподіяння шкоди інформаційній безпеці України через поширення прокремлівських наративів.

Для цього залучила директорів так званих «державних загальноосвітніх установ лнр»: «Підгорівської середньої школи», «Старобільської гімназії», «Старобільської середньої школи № 4» та «Половинкинської середньої школи».

Усі обвинувачені – колишні освітяни. Після повномасштабного вторгнення рф вони почали співпрацювати з владою країни-агресора в захопленому Старобільському районі.

Учасники організованої групи допомагають росії розповсюджувати пропаганду в навчальних закладах. Впроваджують стандарти освіти, регламентовані нормами та вимогами законодавства держави-агресора.

«Освітяни» залучають школярів, їхній батьків та місцевих жителів до участі в публічних заходах на підтримку окупаційної влади та дій ворога.

Діяльність незаконних закладів освіти на території регіону висвітлюють на сайті «міністерства освіти та науки лнр», «офіційному сайті адміністрації Старобільського району лнр», інтернет-ресурсах псевдореспубліки, сторінках у соцмережах та телеграм-каналах.

Також обвинувачені систематично дають інтерв’ю регіональному пропагандистському телеканалу.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ Нацполіції в Луганській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.