Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть членів організованої групи, які виготовляли та збували наркотичні засоби

Офіс Генерального прокурора скерував до суду обвинувальний акт стосовно трьох членів організованої злочинної групи.

Їм інкриміновано незаконне придбання, зберігання, пересилання з метою збуту психотропних речовин в особливо великих розмірах та особливо небезпечного наркотичного засобу, незаконне вирощування конопель та незаконне придбання, зберігання наркотичного засобу у великих розмірах без мети збуту (ч. 3 ст. 307, ч. 2 ст. 310, ч. 2 ст. 309 КК України).

Розслідуванням встановлено, що з кінця 2020 року до липня 2022 року члени організованої групи через чат-боти в месенджері розповсюджували наркотичні засоби і психотропні речовини в великих розмірах.

Між учасниками організованої злочинної групи був чіткий розподіл обов’язків, кожен з них займався своїм напрямком, дотримуючись визначених організатором заходів конспірації. До її складу крім організатора та його помічника входили учасники, які відповідно до розподілених ролей виконували функції «операторів», які приймали замовлення від наркозалежних осіб та передавали їх «куратору». «Фасовщики» отримували оптові партії наркотичних засобів та психотропних речових, зберігали їх за місцем свого проживання, розфасовували на дрібніші партії та відправляли «закладчикам» або замовникам, використовуючи поштовий зв'язок та службу таксі. «Хіміки» або «оптовики» займалися незаконним виготовленням психотропної речовини – «амфетамін» та забезпечували нею «фасовщиків». А «закладчики» поміщали розфасовані за видами та вагою наркотики на зберігання з метою подальшого збуту у спеціально обладнаних схованках на місцевості.

Один з обвинувачених з 2020 року по травень 2021 року будучи «оператором» приймав замовлення на придбання наркотичних засобів та психотропних речовин, пересилав їх «куратору» та контролював надходження оплати від замовників. За місцем його проживання вилучено 631,12 гр канабісу, який він придбав та зберігав без мети збуту, а також вирощені ним на присадибній ділянці рослини конопель.

Ще двоє членів злочинної групи, виконували ролі «фасовщиків». За місцем проживання у столиці вони зберігали психотропні речовини та наркотичні засоби, які розфасовували та пересилали замовникам у відповідності до вказівок, отриманих від інших членів ОЗГ. Під час обшуку у них вилучено психотропні речовини в особливо великих розмірах, а також знаряддя та засоби для їх фасування та пакування. 

Досудове розслідування здійснювалося слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу УБН в Київській області Департаменту боротьби з наркозлочинами Нац поліції України. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.