Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть чотирьох осіб, які привласнили 11 млн грн під виглядом збору коштів для постраждалих дітей

Дарницька окружна прокуратура міста Києва скерувала до суду обвинувальний акт стосовно організатора та 3 членів організованої групи, які заволоділи грошовими коштами громадян під виглядом зборів коштів на потреби постраждалих від війни дітей.

Їм інкриміновано незаконне використання благодійних пожертв, з метою отримання прибутку, вчинене організованою групою, в особливо великому розмірі, під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 КК України). Організатору додатково інкриміновано легалізацію майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 ст. 209 КК України).

Розслідуванням встановлено, що з квітня 2022 року по січень 2023 року учасники угруповання привласнили близько 11 млн грн пожертв.

Для здійснення злочинних намірів організатор схеми зареєстрував фіктивну організацію під назвою «Благодійний фонд «Діва Марія» та утворив call-центр, оператори якого здійснювали телефонні дзвінки та розсилку повідомлень підприємцям, представникам різних організацій та громадянам України з проханням долучилися до збору грошових коштів.

Обвинувачені запевняли благодійників, що збирають кошти на потреби дітей, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України.

Отримані від громадян гроші вони розподіляли між собою за відсотковою схемою, а для маскування протиправних дій переказували 5% на благодійність.

У ході проведених обшуків за місцями проживання учасників групи правоохоронці вилучили докази протиправної діяльності, банківські карти, документацію, печатки та мобільні телефони.

Під час досудового розслідування на майно та банківські рахунки учасників організованої групи накладено арешти.

Викриття протиправних дій проводилося прокурорами окружної прокуратури спільно зі слідчими Дарницького УП ГУНП у місті Києві за матеріалами та у взаємодії з Управлінням протидії кіберзлочинам в м. Києві Департаменту кіберполіції НПУ.