Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть доцента університету, який коригував ворожі ракетні удари по Харкову та «зливав» дані про політичну позицію своїх колег

Харківська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно громадянина за фактом державної зради (ч. 2 ст. 111 КК України).

Слідство встановило, що доцент одного з харківських університетів через месенджер отримав пропозицію від громадянина рф щодо здійснення на конфіденційній основі співпраці у проведенні підривної діяльності проти України.

Погодившись на це, викладач збирав та передавав російському куратору інформацію про пересування Сил оборони та розміщення оборонних фортифікаційних укріплень у Харкові.

Також він фіксував наслідки ракетних ударів по одному з харківських оборонних підприємств.

Обвинувачений відстежував діяльність іноземних волонтерських організацій в обласному центрі.

На завдання куратора він також зібрав та надіслав дані про політичну позицію своїх колег — окремих викладачів харківського вишу.

У листопаді 2023 року правоохоронці затримали чоловіка в порядку ст. 208 КПК України. Під час обшуків у його квартирі вилучено мобільний телефон та комп’ютерну техніку із доказами співпраці з представником держави-агресорки.

За клопотанням сторони обвинувачення стосовно чоловіка було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. 

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснювало Управління СБУ в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.