Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть двох експрацівників колонії з Херсона, які під час окупації незаконно затримували цивільних та піддавали їх тортурам

Прокурори Херсонської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно двох колишніх співробітників ДУ «Північна виправна колонія № 90» за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України). 

Одному з них також інкриміновано державну зраду та колабораціонізм (ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Слідством встановлено, що під час тимчасової окупації Херсона вони обійняли посади у захопленому слідчому ізоляторі. Почали виконували обов’язки «начальника отдела режима и надзора учреждения» та «заместителя начальника учреждения». Установа увійшла до незаконно створеної системи управління виконання покарань по Херсонській області. 

У рамках кримінального провадження встановлено, що з червня 2022 року обвинувачені жорстоко поводились із цивільним населенням.

Вони піддавали тортурам всіх, хто проявляв непокору окупаційній владі, а також ув’язнених, які скаржилися на проблеми зі здоров'ям і потребували медичної допомоги. Фізичне насильство як покарання використовували і на прохання людей дати питної води. 

Спеціальне досудове розслідування здійснювало Управління СБУ в Херсонській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.