Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть голову парламенту Чеченської Республіки рф

Прокурори Офісу Генерального прокурора скерували до суду обвинувальний акт стосовно голови парламенту Чеченської Республіки рф.

Обвинуваченому інкримінують пособництво у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків, поширення матеріалів з виправдовуванням, визнанням правомірною, запереченням збройної агресії рф проти України, глорифікацією її учасників, а також пособництво у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 3 ст. 436-2, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК України).

Встановлено, що з травня 2022 року за дорученням голови Чеченської Республіки обвинувачений займався доукомлектуванням наявних та створенням нових військових підрозділів для участі в агресивній війні проти України.

Голова парламенту організував будівництво та матеріально-технічне забезпечення військових містечок на території селища Ханкала та села Серноводське Чеченської Республіки для дислокації нових бойових одиниць.

Вже у вересні 2022 року за його вказівкою сформовано чотири військові підрозділи у складі армії рф: 78 моторизований полк спецпризначення «Північ-Ахмат», батальйони «Північ-Ахмат», «Захід-Ахмат», «Схід-Ахмат».

Підрозділи були направлені до Донецької, Луганської, Запорізької і Херсонської областей. Бойові завдання, поставлені головою Чеченської Республіки – силове захоплення та утримання населених пунктів України. 

Своїми діями голова парламенту сприяв вищому військово-політичному керівництву рф у веденні агресивної війни проти України. Загарбницькі дії супроводжувалися знищенням і захопленням живої сили та бойової техніки ЗСУ та інших військових формувань України. Це призвело до загибелі та поранень людей, знищення будівель, майна та інфраструктури і заподіяло значних матеріальних збитків.

Також встановлено, що у липні-листопаді 2022 року обвинувачений приїжджав в окуповані міста Лисичанськ та Попасну Луганської області, а також Маріуполь Донецької області. Під час зустрічей з керівництвом військових підрозділів він зазначав про необхідність продовження бойових завдань на території України і нагороджував особовий склад.

Крім того, поширив на своєму Телеграм-каналі відеозаписи з висловлюваннями голови Чеченської Республіки, які спрямовані на виправдовування і визнання правомірною збройної агресії рф проти України, розпочатої у 2014 році.

Досудове розслідування здійснювало Головне слідче управління СБУ.