Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть капітана іноземного судна «USKO MFU», яке незаконно заходило в порт окупованого півостру

Прокуратура АР Крим та м. Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно капітана іноземного морського судна, яке було затримано в акваторії порту Рені Одеської області у липні 2024 року. 

Йому інкриміновано порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї (ч. 2 ст. 332-1 КК України).

Слідством встановлено, що у травні 2024 року обвинувачений, керуючи судном «USKO MFU» під прапором Камеруну, у порушення законодавства України та норм міжнародного морського права, здійснив незаконний захід до закритого Україною Севастопольського морського торговельного порту. 

У червні 2024 року капітан, повторно порушуючи порядок, здійснив незаконний вихід судна з порту м. Севастополя. З метою приховування своєї протиправної діяльності, обвинувачений періодично вимикав Автоматичну ідентифікаційну систему «AIS» та вносив до неї неправдиві відомості щодо курсу слідування судна, що є порушенням вимог безпеки мореплавства.

Під час проходу через акваторію порту Рені судно «USKO MFU» було затримано та на підставі ухвали суду на нього накладено арешт. У подальшому судно передано в управління АРМА.

Нагадаємо, що за процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя також повідомлено про підозру іншому капітану цього судна, який керував ним під час незаконного заходу та виходу з Севастопольського морського торговельного порту у 2023 році

Досудове розслідування здійснювалось ГУ СБУ в АР Крим.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.