Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть окупаційного протоієрея Сімферопольської та Кримської єпархії УПЦ (МП)

Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальний акт стосовно окупаційного протоієрея Сімферопольської та Кримської єпархії УПЦ (Московського патріархату). Йому інкриміновано пособництво державі- агресору (ч. 1ст. 111-2 КК України).

Слідством встановлено, що з 2014 року обвинувачений активно підтримує окупаційну владу в якості «керівника відділу Сімферопольської та Кримської єпархії по взаємодії з зс рф, правоохоронними органами та іншими силовими структурами». 

Після повномасштабного вторгнення громадянин України очолив «Спеціальний гуманітарний центр Кримської митрополії», метою якого є збір матеріальних ресурсів для армії ворога під виглядом «благодійної допомоги».  

У період 2022-2023 років обвинувачений, будучи настоятелем церкви в м. Сімферополі, організував та провів у ній низку «зборів» для потреб військових формувань міноборони рф: засобів захисту, маскувальних сіток, екіпірування, опалювальних приладів.

У подальшому він спільно з працівниками центру здійснено понад сто поїздок з «гуманітарною допомогою» на тимчасово окуповані території Донецької, Херсонської та Запорізької областей, у ході яких військовослужбовцям зс рф передавались зібрані матеріальні ресурси.

Також «священик» систематично організовує релігійні заходи у Криму, де просуває проросійські наративи та закликає кримчан підтримувати збройну агресію проти України. За «заслуги» перед окупантами нагороджений медаллю міноборони рф «За веру и служение Отечеству».

Спеціальне досудове розслідування здійснювалось ГУ СБУ в АР Крим.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.