Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть осіб, які допомагали переправляти ухилянтів до Молдови

Харківська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний щодо двох мешканців Чернівецької області та жительки Вінниці за фактом сприяння у незаконному переправленні осіб через державний кордон України (ч. 2 ст. 332 КК України).

Слідством встановлено, що харків‘янин, який нелегально залишив територію України та наразі перебуває за кордоном, організував схему незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон України з Республікою Молдовою поза пунктами пропуску. 

Спочатку з потенційними клієнтами спілкувалась жителька Вінниці, яка у подальшому передавала всю необхідну інформацію організатору. 

Він обговорював заходи безпеки і конспірації з ухилянтами. Ціна «побігу» складала 5000 доларів США.

Далі військовозобов’язані приїжджали до Чернівецької області, де їх зустрічали обвинувачені. Обидва — мешканці цієї області, тому добре орієнтувалися, як на місцевості уникнути контролю українських прикордонників. Крім того, один з них є державним службовцем ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області та здійснює діяльність на прикордонному пункті.

У березні 2023 року під час нелегального переправлення ще одного військовозобов‘язаного правоохоронці затримали двох обвинувачених. 

Організатору схеми було повідомлено про підозру заочно. Наразі він перебуває у розшуку.

Досудове розслідування здійснювалося ДБР.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.