Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть посадовців Одеського морського порту за незаконне продовження перебування моряків за кордоном

Прокурори Офісу Генерального прокурора скерували до суду  обвинувальний акт стосовно службових осіб Управління (служби) капітана Одеського морського порту, які надавали посередницькі послуги для безперешкодного отримання документів моряками без їх присутності (ч. 1 ст. 366 КК України).

Розслідуванням встановлено, що з метою уникнення мобілізації моряки, які перебували за кордоном у рейсах, через своїх агентів, звертались до посадовців Управління (служби) капітана Одеського морського порту для отримання чи подовження відповідних документів. Надалі посадовці, всупереч нормативним актам, без фактичної присутності осіб, вносили до офіційних документів фіктивні відомості та самостійно виготовляли особисті справи моряків. Після проведення усіх процедур передавали оформлені та підписані посвідчення агентам, а ті вже пересилали їх морякам за кордон.

За таку послугу вони отримували від 1000 до 3000 доларів США винагороди. За такою схемою лише упродовж лютого-травня 2022 року обвинувачені видали понад 100 посвідчень особам, які фактично перебували за кордоном.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу Департаменту стратегічних розслідувань НП України.