Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть прокремлівську активісту та однопартійку президента рф родом з Вінниці

Прокурори Вінницької обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно уродженки Вінниці, а нині жительки Москви.

Їй інкриміновано заклики до повалення конституційного ладу, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, здійснення інформаційної діяльності на підтримку держави-агресора, пропаганду війни та возвеличення окупантів (ч. 2 ст. 109, ч. 1 ст. 110, ч. 6 ст. 111-1, ст. 436, ч. 2 ст. 436-2 КК України).

Розслідуванням встановлено, що обвинувачена з 2015 року почала працювати у столиці рф з провладними структурами й організаціями. Згодом стала членом всеросійської політичної партії «єдина росія».

Свою проросійську позицію та партійну риторику жінка публічно демонструвала у соцмережах, а також публікувала матеріали на підтримку держави-агресора.

Вона схвалювала анексію російською федерацією Криму, окупацію територій Донецької й Луганської областей у 2014 році, а в 2022-му – Херсонської та Запорізької областей і їх так зване «приєднання» до рф.

Також закликала військовослужбовців Збройних Сил України скласти зброю перед росією.

У грудні 2022 року прокремлівська активістка провела у москві публічну презентацію своєї книги «Украина как культурное наследие россии: от основание – до краха». У ній Революцію Гідності в Україні називає «кривавим переворотом», а державну владу – «неонацистським режимом» та масштабує інші наративи «руського миру».

Протиправну діяльність жінки підтвердили відповідні експертизи.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі Управління СБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.