Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть пятьох членів злочинної організації, які шляхом шахрайства заволоділи коштами громадян України на понад 650 тис грн

Прокурори Офісу Генпрокурора скерували до суду обвинувальний акт стосовно пʼяти учасників злочинної організації.

Їм інкриміновано створення злочинної організації, керівництво такою організацією та участь у ній, шахрайство, несанкціоноване втручання в роботу інформаційних систем (ч. 1, 2 ст. 255, ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 361 КК України).

За даними слідства, обвинувачені створили та адміністрували Телеграм-канали, де розміщували фішингові посилання на популярні сервіси і сайти оголошень, а також посилання, що містили пропозиції щодо оформлення міжнародної допомоги.

Дані, введені користувачами на фішингових сайтах, автоматично ставали відомі обвинуваченим. У такий спосіб вони отримували доступ до інтернет-банкінгу потерпілих та привласнювали їх заощадження.

Всього встановлено 44 епізоди заволодіння грошовими коштами громадян України на загальну суму понад 650 тис грн.

В рамках розслідування проведено 16 обшуків, вилучено комп’ютерну техніку, телефони, банківські картки, гроші та SIM-карти.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося слідчими Головного слідчого управління НПУ за оперативного супроводу кіберполіцейських Харківщини.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.