Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть трьох чоловіків, які катували неповнолітнього під час окупації Купʼянщини

Харківська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно трьох мешканців Купʼянського району за фактом порушення законів та звичаїв війни за попередньою змовою групою (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Двом з них також інкриміновано колабораційну діяльність (ч. 7 ст. 111-1 КК України)

Слідство встановило, що влітку 2022 року в одному з населених пунктів Купʼянського району, коли 16-річний хлопець повертався додому, до нього підʼїхала автівка, з якої вийшли троє озброєних обвинувачених, вдягнених у військову форму.  

Вони силоміць затягнули хлопця до авто та відвезли до катівні, що була облаштована в приміщенні Купʼянського райвідділу поліції. Потерпілого утримували там 16 діб.  

Чоловіки катували та знущались над підлітком: надягали йому на голову протигаз з перекриванням дихальних шляхів, змушували його присідати, віджиматись від підлоги. Також фігуранти систематично били хлопця, майже не годували, а замість питної води давали технічну.  

Вони відправляли підлітка розбирати завали, утворені внаслідок обстрілів збройними силами рф, та примушували мити автомобілі російських військових.  

Жорстокими діями обвинувачені намагались отримати від 16-річного хлопця інформацію про проукраїнськи налаштованих громадян та учасників АТО/ООС на Купʼянщині. 

Також встановлено, що під час захоплення громади один з обвинувачених став так званим «заместителем начальника отдела уголовного розыска Управления внутренних дел Временной гражданской администрации Харьковской области».  

Ще один обвинувачений обійняв псевдопосаду «и.о. помощника участкового инспектора полиции отдела участковых инспекторов полиции».

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі СУ ГУНП в Харківській області.