Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть учасників злочинної групи з 10 лікарів, які встановлювали фальшиві діагнози для ухилянтів

Київська міська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт відносно учасників злочинної групи за фактами незаконного переправлення осіб через державний кордон України та використання підроблених документів (ч.2,ч. 3 ст. 332, ч.3 ст. 358 КК України).

Розслідуванням встановлено, що десять лікарів, серед яких двоє завідувачів неврологічних відділень столичних медзакладів, завідувач центру нейрохірургії, лікар-нейрохірург, лікар психіатр, лікар-невролог, лікар-рентгенолог, директор Центру первинної медико-санітарної допомоги, двоє голів ВЛК засвідчували наявність у чоловіків призовного віку тяжких захворювань.

В подальшому встановлені фальшиві діагнози ставали підставою для визнання цих чоловіків тимчасово непридатними для військової служби. Таким чином вони безперешкодно могли перетинати державний кордон України.

До схеми були залучені особи, які підшуковували охочих стати тимчасово непридатними. Також ті, хто безпосередньо виготовляли пакет необхідних документів. Із замовниками заздалегідь обговорювали «діагнози» та фіктивно оформлювали перебування цих осіб на стаціонарному лікуванні.

Вартість послуги з виготовлення фальсифікованих медичних документів становила 3 тис доларів США з особи.

Діяльність групи була викрита під час підготовки пакету документів для трьох чоловіків призовного віку та одержання від них грошових коштів.

Один із замовників, який діяв під контролем правоохоронних органів, на підставі отриманих документів здійснив перетин кордону.

Досудове розслідування проводило СУ ГУНП у м. Києві, за оперативного супроводу Управління міграційної поліції ГУНП у м. Києві.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.