Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Судитимуть ужгородця за нанесення антисемітських написів на центральній площі міста та розпалювання національної ворожнечі

Прокурори Ужгородської окружної прокуратури Закарпатської області скерували до суду обвинувальний акт стосовно місцевого жителя за фактом розпалювання національної ворожнечі та ненависті (ч. 1 ст. 161 КК України).

Розслідуванням встановлено, що наприкінці 2022 року чоловік наніс на стіну будівлі на центральній площі Ужгорода провокативні антисемітські написи. Після цього зник з місця події.

Судово-лінгвістична експертиза підтвердила, що ці написи принижують національну гідність осіб, розпалюють національну ворожнечу та ненависть. Дії обвинуваченого спрямовані на переконання людей у необхідності ворожого ставлення до представників цієї національної групи та вигнання їх за межі України через етнічні ознаки.

Під час обшуку за місцем його проживання вилучено заплямований фарбою одяг, видання антисемітського характеру тощо.

Досудове розслідування здійснювали слідчі Ужгородського районного управління поліції ГУ Нацполіції в Закарпатській області, оперативний супровід – Управління СБУ в області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.